Scheids worden, dat doe je toch niet?

Het had niet veel gescheeld of ik was nooit scheidsrechter in de Heren Hoofdklasse geworden

Het was 2002, ik zat op een zondagmiddag gezellig in de zon met een biertje in de hand samen met mijn team Dames 1 te kijken. Toevallig werden de dames gefloten door twee vrouwelijke scheidsrechters. Die middag ging het gesprek over de scheidsrechters op het veld.

“Scheids worden, dat doe je toch niet?”
“Hoezo?”
“Nou, die zien er toch niet uit! Daar is niets vrouwelijks aan! Je ziet het toch meteen, dat zijn twee potten. Daar wil je toch niet mee geassocieerd worden?”

Ik wist niet wat ik hoorde. Zelf floot ik graag en stiekem wilde ik er wel beter in worden. Maar of ik NA DEZE VOOROORDELEN NOG het gele shirt aan durfde te trekken…

Een paar jaar later liep ik toch in het gele shirt en floot ik wedstrijden op andere verenigingen.

Langzaam maar zeker hoorde ik steeds meer positieve geluiden om mij heen, kreeg ik er nog meer plezier in en DURFDE ik er voor uit te komen dat ik het LEUK vond. Maar… zodra ik na het fluiten naar mijn eigen club ging stopte ik mijn shirt weer veilig in mijn tas.

Nu, 2019 loop ik VOL TROTS rond in mijn scheidsrechter tenue en ben ik super blij dat ik in 2004 de sprong gewaagd heb om bondsscheidsrechter te worden. Na iedere wedstrijd krijg ik vaak POSITIEVE REACTIES en af en toe ook vervelende reacties van spelers, coaches en publiek. In het laatste geval weet ik vaak zelf ook dat ik niet goed gefloten heb en baal ik daar vreselijk van.

Nu hoor ik veel mensen zeggen:
“Jee, dat je dat kunt? Heb je geen last van al het commentaar?”
“Wat STOER dat je als vrouw de heren fluit!”.

Dit POSITIEVE GEVOEL en alle ervaring die ik opgedaan heb DANKZIJ het fluiten had ik voor geen GOUD willen missen! Dankzij het fluiten is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid, durf ik te zijn wie ik ben, durf ik te beslissen, contact te maken met spelers en regie te nemen.

ANNO 2019 staat de scheidsrechter in een veel positiever daglicht. Nu denk ik, wat zou het mooi zijn wanneer anderen dit goede gevoel ook kunnen ervaren! Durven de drempel over te gaan om bijvoorbeeld te gaan fluiten of leiding te geven en zich kwetsbaar opstellen.

Herken jij je in mijn verhaal en wil je ook een drempel over?

Als spreker en in workshops maak ik gebruik van mijn ervaring als scheidsrechter om je steviger in het zadel te helpen, om met vertrouwen de regie te pakken en contact te maken.

Ben je nieuwsgierig geworden hoe ik dit doe? Neem dan contact met mij op. Wie weet loop jij straks ook met een mooie glimlach rond.

Comments are closed.