Wat een timing!

Foto: Willem Vernes

De kop is er af! Nieuwe seizoenstart, we staan weer op het veld. Het moment om de lijnen uit te zetten.

Snelle aanval de cirkel in, de bal komt op de voet van de verdediger, spel kan door, bal komt bij de aanvaller, ….goal! Ah, lekker voordeel!

Nieuwe aanval, net over de middenlijn. Aanvaller is op snelheid en omspeelt de tegenstander, wordt daarbij licht geraakt op haar stick. Om door te kunnen moet ze nog twee andere verdedigers uitspelen, ik fluit. Vrijeslag voor de aanval. Op dat moment breekt ze door en de weg naar het doel ligt open!

AI!!!

Had ik nu maar niet gefloten! Typisch zo’n gevalletje van timing, DE reden om in de voorbereiding oefenwedstrijden te fluiten. Door oefenwedstrijden te fluiten en te evalueren bouw je wedstrijdritme op, herken je situaties en leer je er naar te handelen. Zo maak je een goede competitiestart.

Op je werk is dit precies zo. Wie kent het niet, je beland tijdens een gesprek met je collega in een heftige discussie. BAM, er wordt nog net niet met deuren geslagen ;-).

Door situaties te oefenen, te evalueren en eventueel voor te bespreken met collega’s ervaar je hoe jouw boodschap ontvangen wordt. Door oefening en reflectie wordt je steeds vaardiger, leer je situaties goed in te schatten en ervaar je de uitwerking van jouw reactie op de ander. Wanneer zich een volgende situatie voor doet herken je eerder wat er gebeurt en weet je hier op in te spelen. Het resultaat is dat je minder vaak in moeilijke situaties terecht komt.

Wil jij geïnspireerd worden en ook ‘fluitend leiderschap’ tonen? Als spreker deel ik graag mijn kennis en ervaring opgedaan als scheidsrechter op het hoogste niveau in de hockeysport in combinatie met mijn maatschappelijke carrière. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Comments are closed.